Visszérműtét: típusok, javallatok, előkészítés, rehabilitáció

mi a visszér

Ma a szép neműek nagy része saját kezűleg tudja, mi az a betegség, például a visszér. Természetesen a betegség nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is támadja, de mégis leggyakrabban az emberiség gyenge felében fordul elő. A visszér nem halálos betegség, de sok bajt okozhat, ezért nagyon fontos, hogy segítséget kérjen egy phlebológustól, és vele együtt válassza ki az Ön számára legoptimálisabb kezelést. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy milyen esetekben van szükség műtétre a visszér ellen, valamint arról, hogyan hajtják végre, és milyen következményekkel járhat. Gondosan olvassa el a megadott információkat, hogy minél jobban felfegyverkezzen és megvédje magát.

A visszér műtétjének szükségessége

Nem titok, hogy egy ilyen patológia, mint a visszerek, több generáció óta létezik. A fejlődés legelső szakaszában az emberek alternatív terápiás módszerekkel próbálják legyőzni a betegséget. És egy ilyen kezelés valóban képes gyümölcsöt hozni, de feltéve, hogy a betegség még nem lépett előrehaladott formába. Ha az otthoni kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt, a beteg egy orvosi intézménybe kerül, ahol a phlebológus konzervatív kezelést ír elő.

A súlyosan előrehaladott patológia azonban általában nem reagál a terápiás kezelésre. Ebben az esetben nagyon fontos a visszérműtét elvégzése. Ha a betegség sok kellemetlenséget és fájdalmat okoz, akkor egyszerűen nem teheti meg műtéti beavatkozás nélkül. A varikózis eltávolítása a lábakon általában nagyon jó eredményeket hoz, de csak akkor, ha a beteg szigorúan betartja az orvos összes utasítását.

Az eljárás főbb indikációi

Ha az alsó végtagokon nincsenek kinyúló kanyargós vénák, és nem érez súlyos fájdalmat a lábain, akkor valószínűleg orvosa csak olyan speciális gyógyszerek alkalmazását írja elő Önnek, amelyek fenntartják a vénák tónusát. De a visszérműtétet általában ilyen esetekben írják elő:

 • a beteg nagyon erős fájdalomra panaszkodik az alsó végtagokban;
 • A
 • vénák gyorsan megnövekednek, és ugyanakkor kanyargós jelleget kapnak; ugyanakkor a betegség aktívan halad, hatalmas területet foglal el;
 • a vérkeringés a lábakban károsodott; nagyon veszélyes, mert fennáll a vérrögök kialakulásának veszélye;
 • A vénákon trofikus jellegű
 • elváltozások kezdenek kialakulni; lehetséges olyan fekélyek előfordulása is, amelyeket egyszerűen nem lehet megszüntetni;
 • elég gyakran a visszér thrombophlebitis kíséri.

Hogyan lehet felismerni a betegséget

hogyan lehet felismerni a visszér

Mint fent említettük, a visszérműtétet csak akkor végezzük, ha a betegség már elhanyagolt formát öltött. Nagyon fontos a betegség tüneteinek önálló meghatározása annak érdekében, hogy időben orvoshoz fordulhasson és elkezdhesse a kezelést. Tehát vegyük fontolóra, hogy milyen tünetek rejlenek egy ilyen patológiában, mint a visszerek (orvosa megmondja, hogy végezzen-e műveletet):

 • súlyos fáradtság és fájdalom érzése az alsó végtagokban, amelyek leggyakrabban reggel figyelhetők meg és reggel eltűnnek;
 • betegek gyakran azt mondják, hogy égő érzés és intenzív melegség van a vénákban;
 • gyakran a betegség kíséri az ödéma megjelenését; ez különösen igaz a nőkre a menstruáció kezdete előtt;
 • minden hónapban az erek egyre jobban megduzzadnak és kidomborodnak; azonban kanyargós természetűek;
 • hálók és erek csillagai jelennek meg a lábakon;
 • A
 • betegeknél éjszaka gyakran fordulnak elő rohamok; ez különösen igaz azokra az emberekre, akik ellenőrizhetetlenül sportolnak.

Milyen esetekben lehetetlen elvégezni a visszérműtétet a vénákon

Ne feledje, hogy egy patológiát, például a visszéreket, nem mindig lehet sebészeti módszerrel kezelni. Csak orvos tudja megállapítani, hogy lehetséges-e kifejezetten műtétet végezni az Ön esetében. Feltétlenül olvassa el az információkat arról, hogy mikor nem szabad visszérműtétet végeznie a visszerek esetén:

műtét ellenjavallatai
 • A magas vérnyomásban szenvedőknek el kell utasítaniuk az eljárást. A műtét csak súlyosbíthatja az amúgy is rossz egészségi állapotát.
 • Nem hajthat végre műveletet, ha a patológia már a legutolsó stádiumban van, és egyszerűen nem reagál a műtéti kezelésre.
 • Az orvosok nem javasolják az eljárás elvégzését ischaemiás szívbetegség esetén.
 • A terhes nőknek, valamint az időskorúaknak el kell utasítaniuk a műtétet.
 • A műveletet el kell halasztani, ha a beteg bőrbetegségekben szenved, például erysipelában vagy ekcémában.

Az eljárás előkészítésének szabályai

A visszérműtétet a lábakon csak bizonyos kötelező intézkedések megtétele után hajtják végre. Minden visszérbetegben, aki műtéten esett át, meg kell ismerkednie a következő előkészítő intézkedésekkel:

 • a műtét előtt nagyon fontos, hogy minden szükséges tesztet időben átadjon;
 • feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha allergiás reakciói vannak bizonyos gyógyszerekkel szemben;
 • az eljárás napján feltétlenül zuhanyozzon le és borotválja le az összes szőrt.

A műtéti beavatkozás típusai

A visszér műtét a lábakon többféle módon végezhető el. Orvosa meg fogja mondani, melyik a megfelelő az Ön számára, miután letette az összes vonatkozó tesztet. Vizsgáljuk meg a műtéti beavatkozás leghatékonyabb és legköveteltebb módszereit.

Phlebectomia

phlebectomia visszér

Ez az eljárás eltávolíthatja az érintett vénákat. Ezt a módszert az egyik legősibbnek tartják, de ma természetesen számos változáson ment keresztül. Egy ilyen művelet képes lesz megszabadítani a beteget a nagy erektől, valamint a kialakult csomóktól. Az egész eljárás legfeljebb két órát vesz igénybe. Megvalósítása után természetes módon helyreállítják.

Az érintett vénák eltávolításához nagyon kicsi metszéseket végeznek a bőrön, nem haladva meg az öt-hat millimétert. Az ilyen lyukakon keresztül az érintett vénák eltávolításra kerülnek.

Ma azonban a miniblebectomy módszer népszerűbb. Lényege abban rejlik, hogy a művelethez nem szükséges metszést végeznie. Az érintett vénákat a bőr szúrásával távolítják el. Egy ilyen eljárás után a helyreállítási folyamatok sokkal gyorsabban haladnak, és az esztétikai megjelenés vonzóbb lesz.

Mi a sztrippelés?

A sztrippelés a visszeres lábvénák másik művelete. Lényege abban rejlik, hogy megszabadíthatja a lábát egy nagy sérült vénától. Ehhez bemetszést végeznek az ágyék területén, amelyen keresztül egy nagy saphena vénát távolítanak el. Sőt, nagyon fontos az összes mély és felszínes véna megfelelő bekötése. A sérült ereket is eltávolítják. Ehhez más apró bemetszéseket végeznek. A visszér eltávolítását célzó művelet után egy speciális kötést kell a lábra felhelyezni, amelynek egy ideig a lábán kell lennie.

Lézertechnikák használata

Mivel a technológia nem áll meg, a tudósok minden évben egyre fejlettebb orvosi technikákat fejlesztenek ki. A visszér lézeres műtétjét általában a következő esetekben írják fel:

lézeres műtét visszerek
 • a páciens már elkezdett trofikus változásokat kialakítani;
 • tágult rések kezdtek kialakulni a vénában;
 • A
 • lézeres koaguláció azoknak a betegeknek is előírható, akiknek kevés az érintett vénája.

Ennek a módszernek az a lényege, hogy a műtét során egy defektet készítenek, amelyen keresztül egy lézeres fényvezető kerül a vénába. Használható az érintett véna lezárására, amely hamarosan eltűnik. Ez a fajta műtét általános érzéstelenítésben történik.

Helyreállítási időszak

Visszér esetén a műtét általában nagyon jó eredményeket hoz. Természetesen ez nem csak a választott sebésztől függ, hanem a műtét utáni cselekedeteitől is.

A műtét után nagyon fontos a megfelelő gyógyulási időszak. Általában az orvosok azt tanácsolják betegeiknek, hogy kövessék ezeket az irányelveket:

 • Az eljárás után feltétlenül használjon rugalmas kötést. Ezt is javasoljuk edzés előtt.
 • Az orvosok a testmozgást javasolják, de nagyon mértékletesen. A gyógyulási időszak alatt kerülje az alsó végtagok súlyos stresszét.
 • Próbáljon minél gyakrabban viselni kompressziós harisnyát és térdzoknát. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akik nagyon sokáig lábon vannak.
 • Soha ne emeljen súlyt.
 • Az orvosok határozottan javasolják, hogy a betegek ellenőrizzék étrendjüket. Kerülje a súlyfelesleg növekedését, különben a betegség nagyon hamar visszatér Önhöz.

Mit nem szabad végezni az eljárás utáni első héten?

gyógyulás műtét után

A visszérhez hasonló probléma műtéttel megoldható. Maga a véna eltávolításának művelete nem nehéz, de megköveteli, hogy a beteg bizonyos szabályokat betartson. Az eljárás utáni első héten szigorúan tilos:

 • akár minimális mennyiségű alkoholos italt is fogyaszt;
 • végezzen bármilyen fizikai gyakorlatot, valamint emeljen nehéz tárgyakat;
 • semmiképpen ne vegyen forró fürdőt, és ne látogassa meg a szaunát vagy a fürdőt sem;
 • az orvosok azt is javasolják, hogy hagyja abba a vezetést.

Gyors helyreállítás

Felhívjuk figyelmét, hogy bár a vénák eltávolítására irányuló művelet meglehetősen egyszerű, a műtétet követő első napokban a betegek fájdalmas érzéseket, súlyos érzékenységet tapasztalhatnak a láb területén és lázat okozhatnak.

A fájdalom csökkentése érdekében az orvosok az alsó végtagok könnyű önmasszírozását javasolják. Ezenkívül az orvosok azt javasolják, hogy a betegek legyenek aktívak és a lehető legkevesebbet feküdjenek ágyban.

Különféle fájdalomcsillapítókat lehet felírni a fájdalom enyhítésére. Szükség esetén az orvos olyan gyógyszereket is felírhat, amelyek megakadályozhatják a vérrögképződést.

Milyen előnyei vannak a műtétnek

Jelenleg a visszér műtéti kezelése nagyon népszerű, mivel lehetővé teszi a fájdalmas érzések leállítását, és jelentősen javítja az alsó végtagok megjelenését is.

Az orvosok gyakran írnak elő műtéti beavatkozást pácienseiknek, mivel ennek a következő előnyei vannak:

  A
 • segítségével megszabadulhat az alsó végtagok fájdalmától és nehézségeitől;
 • a betegnek nem kell sokáig kórházban tartózkodnia, általában a műtét után ugyanazon a napon engedik ki;
 • nincs szükség általános érzéstelenítésre, néhány eljárás helyi érzéstelenítő használata nélkül is elvégezhető;
 • általában a gyógyulási folyamat nagyon gyorsan megy, egy-két hét elteltével a beteg normális életet élhet.

Az eljárás hátrányai

a visszér műtétének hátrányai

Felhívjuk figyelmét, hogy a visszér kiküszöbölésére szolgáló eljárás nem mindig megy simán. A művelet áttekintése megerősíti, hogy egyes esetekben fennáll a visszaesés veszélye. Leggyakrabban ez történik, ha a beteg az eljárás után továbbra is rossz életmódot folytat.

A műtéttel egyetértő emberek azt vallják, hogy a műtét után még egy-két hónapig zúzódások lesznek jelen a bőrön. Ezenkívül lehetséges a hegszövet kialakulása a bemetszés helyén, valamint a vérzés előfordulása. A thrombophlebitis kockázata is fennáll. Annak érdekében, hogy ez a jelenség ne fordulhasson elő, nagyon fontos, hogy minél többet járjon a műtét után.

Következtetések

A visszér olyan betegség, amelyet gyógyszeres terápiával nem lehet teljesen megszüntetni. Csak felfüggesztheti a fejlesztését. A patológia elhanyagolt formái sebészeti beavatkozást igényelnek. A sérült vénák eltávolításának számos módja van. Orvosa azonban megmondja, melyik módszer a megfelelő.

Semmilyen körülmények között ne futtassa egészségét. Figyelje fiatalon az alsó végtagok állapotát, akkor idősebb korban sokkal kevesebb problémája lesz. Egyél megfelelően, figyelj a testsúlyodra, mérsékelten sportolj és rúgd ki a rossz szokásokat, és észreveszed, hogyan változik az egészséged jobbá. Vigyázz magadra!