MI VARIKÓZIS

Sok ember életében szembesül a visszérrel. Sajnos ez meglehetősen gyakori jelenség, és nemcsak a lábakat érinti, mint általában vélik, hanem más szerveket is. Szerencsére kezelhető. Igaz, hosszú és összetett, és csak akkor szabad elkezdeni, ha teljes mértékben megértettük előfordulásának okait.

Mi okozza a varikózist, kinek kell aggódnia?

A betegség kialakulásának fő tünetei:

 • a pókerek vagy akár egy háló megjelenése;
 • vénák már láthatók;
 • a lábak bőre kényelmetlenül száraz;
 • görcsök a lábizmokban;
 • a lábak duzzanata és nehézség a nap végére;
 • megvastagodás vagy sötétedés;
 • A
 • vénák gyengék.
Visszér

Mi a visszér? Ez a kérdés sok középkorú embert kínoz és nemcsak. Ez a kifejezés az alsó végtagok vénáinak duzzadására utal. Az erek megduzzadnak, csomókat képeznek, nagyon kanyargóssá válnak, és rögös kék felületet hoznak létre.

Ennek oka, hogy a vénák vérárama nem elég jó. A vér megáll, ahogy kell, ennek következtében megnő a vénában a nyomás. Ha meghaladja az összes normál értéket, a vérfelesleg nyújtó hatást kezd kifejteni az erek falain. Az erek széle közelebb mozog az epidermisz felső rétegéhez, és szabad szemmel láthatóvá válik. A visszér első jele az érhálózatok megnyilvánulása. A lábakon lévő, a bőr felületén keresztül látható edények megbetegedtek.

Visszér - amit az ókortól ismertek. Még a bizánci orvosok is említették ezt a betegséget írásaikban. Az egyiptomiak rugalmas pólyákkal foglalkoztak vele, Hippokratész, Avicenna és Paracelsus pedig megpróbált hatékonyabb módszereket kitalálni kezelésére.

Nagyon ijesztő, hogy ennek a patológiának magas a előfordulása - a világ népességének körülbelül 25 százaléka hajlamos erre a betegségre. A phlebológusok szerint a visszér fő oka a lábak kötőszövetének gyenge fejlődése. Leggyakrabban a nők szenvednek ebben a betegségben, mivel az állandó hormonális változások jó feltételeket teremtenek a betegség kialakulásához.

Mi a visszér

A VARICOSIS MEGELŐZÉSE

A jó erős vénák állandó öngondoskodást igényelnek. A kezdeti szakaszban a visszér tönkreteszi a lábak szépségét, kis veszélyt jelent az egészségre, de előrehaladtával komplikációkat okoz és életveszélyes. Más szervek visszérei leggyakrabban társai a különféle betegségeknek, és a valódi hatás elérése érdekében együtt kell kezelni őket. Kockázati csoportok, akiknek mindenekelőtt emlékezniük kell a visszér megelőzésére:

 1. Mindenki, aki ülő életmódot folytat.
 2. Sokat ér a nap folyamán, például a munkahelyen.
 3. Ki van túlsúlyos vagy elhízott.
 4. Magas sarkú cipőt vagy túl szoros cipőt visel.
 5. Van egy betegsége (vagy nemrégiben műtött) a medence területén.
 6. Szűk ruhát visel, amely akadályozza a véráramlást.
 7. Gyakran keresztben ül.
 8. Terhes.
 9. Rendszeres túlterheléssel sportoló sportolók.
 10. Hormonokat szed.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy súlyos betegség hordozói. A betegség előrehaladott stádiumát meglehetősen keményen kezelik, ellentétben az eredetivel. Ezért mindenkinek, és különösen azoknak, akiknek rossz öröklődése van, tudnia kell, mi a visszér, annak tünetei, és emlékeznie kell - a phlebológushoz való időben történő fellebbezésre csak szükség van, akárcsak a fogorvos megelőző vizsgálatára. Önmagának kell vigyáznia az egészségére, nem szabad hagynia, hogy a dolgok magától menjenek.

Visszér, mik ezek?

Annak megértéséhez, hogy mi a visszér, nézzük meg ennek a betegségnek az okait. Mint tudják, testünket gyakori erek hálózata hatja át, amelyek egy része a vért a szívbe tereli - a vénák, mások éppen ellenkezőleg, ellenkező irányba viszik - ezek artériák. Amíg a rendszer zökkenőmentesen működik, és az erek tiszták, rugalmasak és nincsenek kitéve túlzott stressznek, minden rendben van. Ha a rendszeres kudarcok megkezdődnek, előbb vagy utóbb betegségekhez vezethetnek, amelyek közül az egyik a visszér.

A test bármely pontján előfordulhat, de leggyakrabban a végtagokban található meg. Részben azért, mert a vért felemelve a lábakon, az erek ellenállnak a nagy terhelésnek, részben azért, mert a végtagjaink a testünk egyik "legforgalmasabb" részének számítanak - súlyokat kell emelnünk, sokat kell járnunk, állnunk vagy ülnünk, ami szintén rossz, teháthogyan zavarja a normális véráramlást.

A VÉGTAGOK VARIKÓZisa: KOMPLIKációk

Ennek a betegségnek a leggyakoribb formája, amely főleg a visszér megemlítésekor utal, a lábak visszér. Kezdeti tüneteit fentebb felsoroltuk, és mi vezethet a kezelés elhanyagolásához? Itt vannak ennek a betegségnek a fő szövődményei:

 • thrombophlebitis;
 • flebotrombózis;
 • trofikus fekélyek;
 • vérző visszér.

Mi a thrombophlebitis?Ez a külső vénák falának gyulladása és a rajtuk megjelenő vérrögök, amelyek nemcsak szűkítik a véráramlás terét, de ennek következtében teljesen elzárhatják az eret. Szinte a kezdetektől fogva kíséri a végtagok visszérit. És aki nem foglalkozik az ereivel, ennek eredményeként egy csokor szövődményt kap, akut thrombophlebitis alakul ki, amikor a trombus nemcsak a vérkeringést zavarja, hanem a gyulladás fókuszpontjának központja is, nemcsak az ér falát érinti, hanem a közeli szöveteket is.

Phlebothrombosis- úgynevezett mélyvénás thrombophlebitis, nem kevésbé súlyos és nehezen kezelhető betegség, amikor a trombózis megzavarja a véráramlást, és a körülöttük lévő erek és szövetek gyulladnak. Mi a trombózis? Ez a vérrögök megjelenése az erekben, amelyek zavarják a véráramlást, vagy akár teljesen elzárják az erek lumenjét. Még a friss vérkészlet részleges csökkenése is lelassítja a szövetek anyagcseréjét és termékeinek felhalmozódásához vezet, a teljes elzáródás pedig végül sejthalálhoz, azaz szöveti nekrózishoz vezethet.

Ezeknek a betegségeknek az a különleges veszélye, hogy végül tromboembóliához vezethet - egy trombus, amely elszakad, a vér áramlásával vándorol a testben, eltömíti az egyik nagy artériát, ami viszont végzetes lehet.

Egy másik súlyos probléma, az utolsó fokú visszér, a trofikus fekélyek - nyitott sebek, amelyek sokáig nem gyógyulnak meg. Meddig? Ha másfél hónapon belül a seb nem is gondolja, hogy meggyógyul, akkor ez egy trofikus fekély. Kezelik, de ez egy hosszú és összetett kezelés, amikor kombinálnia kell a műtéti és a terápiás módszereket.

Nem kevésbé veszélyes egy olyan szövődmény, mint a visszér vérzése. Okozhatja egyszerûen az erek megvastagodása a megvastagodás helyén, és a mechanikai hatás is. Mivel a elvékonyodott és elveszett rugalmassági edény károsodásához semmi sem kerül. Ne gondold, hogy ez csak a külső vénákra vonatkozik, amelyek mélyen „kíméletesek” és hajlamosak bármilyen stresszre, ütésre, elmozdulásra.

A varikózis nem kezelésének következményei a fotón:

A visszér nem kezelésének következményei

A videóban található visszér még nyomasztóbb. Ennek megakadályozása érdekében a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia, és szigorúan be kell tartania minden utasítását, mind a kezelés, mind az életmód terén.

VARIKÓZUS TÍPUSAI

Mint fent említettük, a visszérnek más típusai is vannak. Sok közülük van, ezek a betegségek különböző okokból merülnek fel, és ha egyesek eléggé elterjedtek, mások nagyon ritkák, általában más betegségekkel társulnak.

 1. Retikuláris visszér - kék csillagok hálója a combokon és a borjakon. Még fiatal és vékony embereknél is megtalálható, és gyakran csak kozmetikai hibának tekintik, bár ez az első csengő - fel kell keresni egy phlebológust.
 2. A csillagok és az érháló az arcon indokolja az endokrinológus látogatását, mivel ez gyakran azt mutatja, hogy az embernek problémái vannak az endokrin rendszerben. Bár ennek oka lehet az életmód - alkoholfogyasztás, zsíros és egészségtelen ételek, leégés, a pattanások leverésének szokása.
 3. A kezek visszerei - ez a probléma leggyakrabban sportolóknál és azoknál fordul elő, akiknek a munkája állandó komoly terhelést igényel a kezeken.
 4. A varicocele egy visszér a herék körül. Nagyon gyakori patológia, ezért a férfiaknak, különösen a serdülőknek, az első tüneteknél orvoshoz kell fordulniuk, mert a kezelés nem gyakran meddőséghez vezet.
 5. Aranyér - a végbél visszér. Ez nemcsak ülő életmódhoz vezethet, hanem súlyemeléshez, terhességhez, székrekedéshez és még sok más okhoz.
 6. A lábak visszér - több szakasza van, és ha a kezdeti szakaszban nem kezelik, akkor súlyos érrendszeri patológiákhoz és fogyatékossághoz vezethet.
 7. A belső szervek visszér - általában más betegségek szövődményeként vagy a posztoperatív időszakban jelentkezik. Lehet a kismedencei szervek, a gyomor, a nyelőcső visszér stb.

Ez egy rövid lista a súlyos betegség fő típusairól. A weboldalunkon közzétett részletes cikkekből megtudhatja, hogyan kezelhető az egyes típusú visszér. Igyekszünk rendszeresen beszélni mind a hagyományos, mind a legmodernebb kezelési módszerekről.

KRÓNIKUS VÉNOS ELÉGTELENSÉG

A probléma forrása az egyenes járás, ami azt jelenti, hogy mi vagyunk az egyetlen fajok a Földön, akiket ez érint. Nem vesszük figyelembe az áltudományos hipotéziseket, amelyek megmagyarázzák, miért történt ez, bár némelyikük meglehetősen vicces. Az egyik például azt feltételezi, hogy az emberiség a Marsról jött a földre, ahol a gravitációs erő sokkal kisebb, és ezért testünk nem alkalmazkodik a földi terhelésekhez, a másik, hogy az embereket idegenek hozták létre, és valahol elmaradottak. Akárhogy is legyen, a kétlábú mozgáshoz az erek jelentős magasságba emelkednek, ami azt jelenti, hogy komoly stressznek van kitéve.

Általában ez a rendszer harmonikusan működik, a vér gyorsan és egyenletesen ellátja a test minden részét oxigénnel és nélkülözhetetlen anyagokkal. De ha valamilyen kudarc van (például trauma), vagy a testet folyamatosan befolyásolják bizonyos kedvezőtlen tényezők (kemény munka, nagy súly, hormonhiány stb. ), Akkor CVI alakul ki - krónikus vénás elégtelenség. Az elmúlt évtizedekben ez a betegség érezhetően fiatalabbá vált, és ma már nemcsak az idősebb generációban, hanem serdülőknél is előfordul, ezért mindenkinek ismernie kell a tüneteit:

 • telangiectasia - kis felszíni erek kitágulása;
 • a lábak duzzanata, rosszabb este;
 • görcsök, libadombok és egyéb fájdalmas érzések a borjúizmokban;
 • hideg láb;
 • a lábak bőrének pigmentációja;
 • általános kényelmetlenség és fáradtság egész nap.

Mint látható, nagyrészt egybeesnek a visszér tüneteivel, amelyeket a cikk elején felsoroltunk, mert ez ugyanazon betegség - a visszér - kezdete. Ezért, ha legalább néhány ilyen tünete van, azonnal vegye fel a kapcsolatot egy phlebológussal, aki felírja a kezelést, segít eldönteni az étrendet és az életmódot. A visszér nem betegség, amelyet tablettákkal lehet gyógyítani, valójában egy olyan életmód, amelyet folyamatosan követni kell, hogy ne léphessenek szembe a fejlődés súlyosabb szakaszaival.

A probléma forrása a függőleges testtartás

A modern tudomány rengeteg kezelési módszert kínál, amelyek bizonyos mértékben kompenzálják a CVI-t, eltávolítva mind annak külső megnyilvánulásait, és általában pozitívan befolyásolva az erek állapotát. Olvasson el például a lábakon lévő pókvénákról, azok okairól és kezeléséről. Az orvostudomány most intézkedéscsomagot kínál e "kozmetikai" hiba leküzdésére, beleértve a következőket:

 • konzervatív terápia - kenőcsök és tabletták az erek falának megerősítésére és a véráramlás serkentésére;
 • kompressziós terápia - speciális orvosi fehérnemű;
 • invazív terápia - mikrotermokoaguláció, mikroszkleroterápia.

A telangiectasia megszabadulását segítő hatékony módszerek között szerepelnek a terápiás gyakorlatok és a nyirokelvezetési masszázs is.

Sokkal nehezebb a visszér szövődményekkel történő kezelése, de még itt is az integrált megközelítés végzi a dolgát. Mit jelent? A modern orvoslás a következőket kínálja:

 1. Terápiás módszerek - gyógyszerek, speciális fehérneműk, masszázs, gyógytorna.
 2. Sebészeti módszerek (phlebectomia, miniflebectomia, rövid sztrippelés, endoszkópos véna disszekció stb. ). Ez a varikózis kezelésének legradikálisabb módszere, amely nemcsak a műtétre való felkészülést, annak szakmai teljesítését igényli, hanem szakképzett posztoperatív megfigyelést is.

A visszér gyógyászati ​​kezelése magában foglalja az orális beadáshoz szükséges gyógyszerek - például cseppek, tabletták és kapszulák, valamint a bőrre történő alkalmazás - különböző kenőcsöket, amelyek a fájó lábak dörzsölésére szolgálnak. Egyes gyógyszerek szűkítik és erősítik az ereket, mások enyhítik a gyulladást, mások pedig csökkentik a véralvadást, így csak orvos receptje alapján alkalmazhatók. A külső gyógymódok, vagyis a különféle krémek, kenőcsök és zselék általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek. Gyakran olyan komponenseket adnak hozzá, amelyek befolyásolják a véralvadást. Ezek a gyógyszerek főleg a felszíni ereken hatnak, de kevesebb ellenjavallatuk van.

A krónikus vénás elégtelenség felfedezése után lehetőség szerint ki kell zárni a vénás megbetegedések okait. Vagyis olyan munkahely megváltoztatása, amely megköveteli az egész nap talpon töltött vagy súlyemelés, fogyás, fűszeres ételek lemondása stb. Nyilvánvaló, hogy például egy örökletes hajlam nem távolítható el, de ennek ismeretében kiválaszthatja a megfelelő szakmát, és figyelemmel kísérheti vénáinak állapotát, beleértve évente egyszer a megelőzés érdekében, látogasson el a phlebológushoz. Az orvostudomány minden fejlődése ellenére egészségünk továbbra is a kezünkben van.