Hogyan jelennek meg a lábak varikózisának fő tünetei?

A lábak vénáinak kitágulása alattomos betegség, mivel a visszér tünetei a beteg számára csak akkor válnak észrevehetővé, amikor a betegség kifejezett stádiuma beáll, és mindenféle szövődmény elkezdődik.

A kifejezett klinikai kép csak sok év után nyilvánul meg, és az időben történő fellépés hiánya a beteg fogyatékosságával vagy halálával végződik. Ezért nagyon fontos azonosítani a baj legelső jeleit. Ez segít időben meghozni az intézkedéseket és elkerülni a műtétet.

Aki visszérbetegségben szenved

fotó a varikózisról a lábakon

Leggyakrabban a varikózus nőket figyelik meg (a statisztikák szerint minden harmadik nő szenved ebben a betegségben). Ezt a következő okok magyarázzák:

 1. A terhesség provokálhatja a betegség kialakulását. Ebben az állapotban a testtömeg növekedése, a méh növekedése miatt a vénákban fellépő nyomás növekedése, valamint a szervezet hormonális változásai hozzájárulnak a vér stagnálásához.
 2. Hormonális fogamzásgátlók szedése.
 3. Climax.
 4. Kényelmetlen magas sarkú cipő viselése.

Férfiaknál a visszerek ritkábbak. Ez általában a súlyemeléses sportok, valamint a kemény fizikai munka során történik.

Függetlenül attól, hogy egy személy neme, a betegség gyakran előfordul a kényszerített statikus testhelyzettel, örökletes hajlammal, elhízással.

karcsú test és az elhízás, mint a visszerek oka

Az orvosok megjegyzik, hogy a férfiakra jellemző, hogy a betegség előrehaladott stádiumában kérnek segítséget. Kevesebb figyelmet fordítanak a korai jelekre, mert kevésbé vigyáznak a megjelenésükre. A nők, miután magukban találtak egy érhálózatot, orvoshoz mennek, hogy megszabaduljanak tőle, mint egy kozmetikai hiba.

Ha a tünetekről beszélünk, meg kell jegyezni, hogy ez a varikózis súlyosságától és elhanyagolásától függ. A diagnózis megkönnyítése érdekében a szakértők a betegség kialakulásának négy szakaszát különböztetik meg.

Első jelek

visszerek jelei a lábakon

A kezdeti szakaszt a következő tünetek jellemzik:

 • nehézségi érzés a lábakban egy munkanap, hosszú séta vagy állás után;
 • fáradtság és fájdalom;
 • a pókvénák megjelenése (telangiectasias)
 • duzzanat a boka területén.

Mindezek a megnyilvánulások eltűnnek egy éjszakai pihenés után, de este újra megjelennek. Ezek a jelek jellemzik a betegség első szakaszát, amikor a vénás rendszer először meghibásodik, és megkezdődik a vér stagnálása. Növekszik a nyomás az érfalra, megnő a lumenje, és a belső szelepek teljesen leállnak, és lehetővé teszik a vér részleges visszatérését.

A beteg vizsgálata során nincsenek látható változások. Enyhe pásztázás figyelhető meg az alsó lábszár alsó részén. Általában ebben az időszakban nincs panasz. A betegek általában a kisebb megnyilvánulásokat banális fáradtsággal magyarázzák.

Ebben a szakaszban lehetséges a visszerek sikeres kezelése, mivel még nincsenek visszafordíthatatlan változások. Az érfal nem nyúlik, és megőrzi korábbi alakját. Elég azonosítani a stagnálás kiváltó okát és megszüntetni azt.

Második szakasz

visszér tünetei a lábakon

Ha a kóros folyamat folytatódik, akkor a vér stagnálása növekszik, megsértik a vénás falak szerkezetét, az edények kitágulnak, és a bennük lévő szelepek nem záródnak. Ebben az esetben a beteg megjegyzi:

 • kifejezett nehézség és teltségérzet az alsó lábszárakban;
 • kifejezett fáradtság, fájdalom;
 • a megnagyobbodott vénák megjelenése a poplitealis fossa -ban és más helyeken;
 • görcsök előfordulása a borjúizmokban éjszaka;
 • érzékenységváltozás, "kúszás" érzése;
 • a tünetek nem szűnnek meg alvás közben sem.

Ebben a szakaszban kezdődnek a vénás kiáramlás és a visszércsomók kialakulásának funkcionális zavarai.

Harmadik szakasz

Az alsó végtagok varikózisának tüneteit ebben a szakaszban súlyos torlódások és keringési zavarok okozzák a bőrben és a lábak izomszövetében:

 • látható visszércsomók és sacccularis nagyítások jelennek meg;
 • a vénák meghosszabbodnak, elkezdenek kinyúlni a bőr alatt, jellegzetes kanyarulatot szereznek (elsősorban a comb vagy az alsó láb belső felületén);
 • a bőr kiszárad és elvékonyodik, dermatitis alakulhat ki;
 • a láb távolabbi részén barna foltok jelennek meg, a pigmentáció és a bőr alatti szövet tömörödésének területei;
 • duzzanat, nehézség és fájdalom a lábakban (lüktető, égő, a vénás törzs mentén jelentkezik);
 • súlyos fáradtság és fájdalom szindróma nem szűnik meg alvás után, nőnek és erősödnek este, zavarják a szabad mozgást;
 • az izomgörcsök egyre gyakoribbak;
 • a körmök eltörnek és szerkezetük megváltozik, a haj kihull.

Negyedik szakasz (szövődmények kialakulása)

a varikózis előrehaladott stádiumában

A varikózis utolsó szakaszában a fenti tünetek mindegyike fokozódik, és a súlyos vénás elégtelenség és a szövetek alultápláltsága életveszélyes szövődmények kialakulásához vezet:

Trofikus fekélyek

Trofikus fekélyek jelennek meg. Lassan gyógyulnak, fájdalmat és intenzív szenvedést okozva. A fekély kialakulásának jelei a következők:

 • viszketés és égés a bőr bizonyos területein;
 • elszíneződés - egy lekerekített folt megjelenése egyenetlen élekkel; lila vagy lila színű, a későbbi pikkely és sebfelület kialakulásával.

A jövőben minden a kezeléstől függ. A fekélynek sima szélei vannak, és különböző típusú váladékok vannak - savós, gennyes, vérzéses, fibrincsíkok vannak benne.

Megfelelő terápiával a hegesedés a fejlődés utolsó szakasza. A fertőzés hozzáadása gangréna kialakulásához vezet, amelyet nehéz kezelni antibakteriális szerekkel, és végtagvesztéshez vagy szepszishez és halálhoz vezethet.

Traumás vérzés

A vénafal kifejezett elvékonyodása növekvő vérnyomás vagy kisebb trauma hatására az ér szakadását okozza, amelyet hatalmas vérzés követ.

Vérrögök

A torlódás és a gyulladás miatt vérrögök képződnek a lábak ereiben. A trombózis során bizonyos tünetek jelentkeznek:

 • súlyos fájdalom a trombózis területén;
 • a bőr vörössége és megnövekedett hőmérséklete a trombus vetületének területén;
 • a véna fájdalma és megvastagodása tapintáskor;
 • fokozott bőrérzékenység.

A lábak varikózisának hasonló tünetei jelzik a kórházi kezelést. Ellenkező esetben a következmények nagyon súlyosak lehetnek. A tromboflebitis veszélyes, mert amikor egy vérrög szakad le, az agyat, a vesét, a tüdőt és a szívizmot ellátó nagy artériák rendszerébe kerül. Ez a jelenség nagy valószínűséggel szívroham kialakulását, a pulmonális artéria elzáródását vagy a stroke kialakulását eredményezi.

Visszér a lábakon

kezdeti és előrehaladott visszerek

Meg kell jegyezni, hogy a betegség kialakulása az elváltozás folyamatának lokalizációjától is függ. Ha a visszerek a leszálló út mentén haladnak, akkor a kiáramlás zavara a comb nagy saphena vénája mentén jelentkezik, a betegség tipikus tüneteivel.

De van egy emelkedő út is, amelyben a szelep elégtelenségét észlelik a benne található edényekben. Ez a jelenség tiszta formájában ritka, ennek oka a szelepberendezés teljes hiánya vagy fejlődési rendellenessége a vénák egy bizonyos részén.

Milyen jelei vannak az alsó végtagok varikózisának? A mélyvénák torlódása esetén a klinikai kép sokáig nem jelenik meg, a kóros folyamat észrevehetetlenül folytatódik meglehetősen hosszú ideig. Az ilyen látens visszerek nagyon veszélyesek, és gyakran először a teljes elzáródással járó trombózis kialakulását diagnosztizálják, amikor erős fájdalom, duzzanat, bőrpír vagy a végtag kék elszíneződése jelentkezik. A vér egy nagy edényen való áthaladásának teljes hiányában vénás gangréna alakul ki.

visszér a lábszáron

De ez a jelenség meglehetősen ritka. Leggyakrabban a belső visszerek hosszú ideig nem izolálhatók, mivel kommunikációs rendszer van a felszíni és a mély vénák között, és a vér a perforáló vénákon keresztül szabadul fel. Ebben az esetben a betegség tünetei ugyanazok lesznek, mint a felületes vénák vereségével.

Amikor a vénás pangás első jelei megjelennek, ne pazarolja az időt, azonnal forduljon orvoshoz, és kövesse az ajánlásait.