Visszér kezelés

visszér kezelése phlebológusnál

A visszér (visszér) egy nagyon gyakori érrendszeri betegség, amelyet az emberek már az ókortól ismertek. Az ókori Egyiptom papirusai megemlítik őt, még egy múmiát is feltártak, amelynek a varikózis a lábakon volt. Információkat találhat a Hippokratész, Galen, Avicenna patológiájáról. A modern orvosok gyakran szembesülnek a visszerekkel a betegeknél, és hatékony kezelési módszereket keresnek.

A "visszér" kifejezés latin eredetű, a "varix" szót "kiterjesztésnek" fordítják. Ezért a betegség, és kezdték nevezni "Visszér". Ezzel a betegséggel a perifériás vénák térfogata megnő, hosszúakká, kanyargóssá, deformálttá, göbössé válik. A vér stagnál a láb alsó részeiben, mert a szelepek rosszul kezdenek működni, a falak pedig gyengülnek. Leggyakrabban az erek elváltozása van a lábakban, mivel az edényeken a legnagyobb a terhelés, nagy mennyiségű vért kell pumpálni és legyőzni a gravitációs erőt.

A visszéreket az emberek körülbelül 17-25% -ánál diagnosztizálják. A fiatalok körében mind a fiúk, mind a lányok egyformán betegek. Érett és idős nőknél ez a patológia 2-3-szor nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint az azonos korú férfiaknál. Ennek oka a női testben az egész életen át tartó állandó hormonális változás.

Hogyan rendeződnek a lábak vénái

A lábaknak két vénás ércsoportja van: felszínes és mély vagy mély. Az első a szubkután szövetben található, vagyis a láb felszínén. Az utóbbiak mélyebben, az izmok vastagságában, az artériák és az inak mellett helyezkednek el. A mély és a felszíni ereket perforáló vagy perforáló erek kötik össze. Faluk kollagén és elasztin rostokból áll, gyenge és kevés simaizommal.

A vénás fal háromrétegű:

 • Fent van az adventitia, amely laza kötőszálakból, a falak mentén feszített simaizom sejtekből áll, körülötte kis hajszálerek és idegek, amelyek felelősek az edény trofizmusáért.
 • Középen van a közeg, amely kör alakú simaizomrostokból áll.
 • Belül intima. Az intima alapja az endothelium, sejtjei között a simaizmok hosszanti rostjai találhatók. A belső héj hajtogatott, a kidudorodások egymással szemben vannak, és fecskefészkekre vagy foltzsebekre emlékeztetnek. Szelepeknek hívják őket, és felelősek a véráramlás helyes irányáért.

A vénás szelepek a vért a perifériából a szívbe, a felszíni és a mély vénákba irányítják. Megakadályozzák a visszaáramlást, növelik a vénás nyomást. A szelepeken kívül a simaizmok, az inak és a lábizmok is részt vesznek a normál hangnem fenntartásában. Bármelyik réteg (gyakrabban a medián és a belső) legyőzésével a vénák elveszítik tónusukat és tágulnak, visszér fordul elő.

Számos felszínes véna létezik:

 1. A nagy saphena véna a láb belső oldalán helyezkedik el, falai több szeleppel vannak ellátva, a vér az elülső combcsont felületéről kisebb erek sorozatán keresztül gyűlik össze ebbe a vénába.
 2. A kis saphena véna a láb külső részén helyezkedik el, szelepekkel felszerelve, a láb elülső és hátsó részéből gyűjti a vért az erekből.

A nagy és kicsi vénák közötti kommunikáció a kötőerek miatt következik be.

A hátsó és elülső tibialis vénákat, a poplitealis vénát és a femorális vénát mélynek nevezzük. A visszér előrehaladott stádiumban alakul ki bennük, amikor a betegséget hosszú ideig nem kezelik.

Miért jelenik meg a visszér, és kinek a veszélye a megbetegedés?

Hogy az emberek miért szenvednek visszerekben jelenleg, nehéz megmondani. Csak számos kockázati tényezőt azonosítottak, amelyek miatt a szelepek gyengülnek, a felületi és perforáló vénák falának rugalmassága és tónusa csökken.

Itt vannak a betegség kialakulásához vezető tényezők:

 • Átöröklés. Az erek falának szerkezete genetikailag meghatározott, a gének némi változásával gyengülnek, a szelepek nem záródnak jól. Ennek eredményeként a vénákban a nyomás legkisebb növekedése esetén a vér fordított kiáramlása következik be, az erek túlfolynak és kitágulnak.
 • Hormonális változások a testben nőknél. Ez a helyzet a terhes nőkre vagy a ciklus második felére jellemző, amikor a progeszteron mennyisége nő és az ösztrogén szintje csökken. Ennek eredményeként megváltozik a vérreológia (megnő az alvadékonyság), csökken az érrendszer tónusa, elpusztulnak az elasztin és a kollagén rostok, és megnő a vérrögök kialakulásának kockázata.
 • Elhízottság. A túlsúlyos emberek keveset mozognak, ami lelassítja a vér áramlását az egész testben. A hasi szubkután zsír feleslege megnövekedett nyomáshoz vezet a hasüregben, a nagy vénák befogásával. Ez a vér stagnálásához vezet a lábak edényeiben, majd visszérgyulladáshoz.
 • Cukorbetegség. A cukor, amelynek szintje ebben a betegségben emelkedik, károsítja az érrendszeri endotheliumot, ami növeli a vérrögképződés kockázatát.
 • Alkoholizmus. Nagy adag alkohol fogyasztása esetén kiszáradás következik be, a vér megvastagodik, alvadékok képződnek, eltömítik a kis ereket és stagnálást váltanak ki.
 • Statikus professzionális terhelések, például nehéz teher emelése, álló vagy ülő munka. Az izomtónus ilyen helyzetben csökken, a vér rosszabbul mozog az alsó végtagoktól a szívig, stagnálás lép fel, emiatt a lábak vénái kitágulnak.
 • Veleszületett véralvadási rendellenességek. A hiperkoaguláció, amelyben túl sok olyan tényező képződik, amelyek felelősek a vérrögök kialakulásáért, trombózist provokál, és megnehezíti a vér mozgását az ereken.
 • Helytelen étrend. A számos vitaminban (C, E, PP), növényi rostban hiányos étrend zavarokhoz vezet az endothelium és az érfal egyéb szerkezeti elemeinek szerkezetében.
 • Szűk fehérnemű. Szűk fehérnemű viselése esetén a vénák egy része megcsípődik, ami a vér nehéz kiáramlását váltja ki a test alsó feléből.
 • Gyakori székrekedés. Az ebben a problémában szenvedő embereknek folyamatosan nyomniuk kell, ez növeli a has belsejében lévő nyomást, ennek következtében nehézséget okoz a vér kiáramlása.
 • Magassarkú. A borjúizmok túlterhelése, az elégtelen összehúzódás miatt a vér stagnál a vénákban.
 • Forró éghajlat. Nyáron, a forróság idején a test kiszárad. Ha nem kompenzálja a problémát elegendő mennyiségű folyadék elfogyasztásával, akkor megnő a vérrögök kialakulásának kockázata az erekben.
 • A szív és a vesék patológiája. Ezek lehetnek veleszületett vagy szerzett szívhibák, veseelégtelenség.
 • Az alvadást befolyásoló gyógyszerek túlzott adagjai. Ebben az esetben az erek eltömődhetnek a kialakult vérrögök által.
 • Művelet. A trombus kialakulásának kockázata ebben az esetben megnő a vérveszteség, a vénák összenyomódása miatt a beavatkozás során.

Hogyan lehet bonyolult a visszér

 • Trombózis a vér pangása miatt.
 • Az érrendszeri tromboembólia a trombus elválasztás eredményeként.
 • Thrombophlebitis vagy a vénás fal gyulladása.
 • PE (tüdőembólia). Ebben az esetben a tüdő keringésében a véráramlás élesen megszakad, ami halálhoz vezet. A kis vérrögök beszorulhatnak a kis tüdőartériákba, és szívrohamot vagy tüdőödémát okozhatnak.
 • Trofikus fekélyek, ekcéma a lábak bőrén a szövetek táplálkozási rendellenességei miatt. Rossz vérkeringés esetén kevés oxigén és tápanyag jut be a szövetekbe, ami megzavarja a regenerációt vagy masszív sejtekrózist okoz.
 • Ödémás szindróma. A vér kiáramlásának megsértése és az edények falain keresztüli stagnálás megsértése következtében a folyadék beszivárog a sejtek közötti térbe. Az ödéma puha konzisztenciájú, rugalmas, a napszakától függetlenül leggyakrabban az érintett véna közelében jelenik meg.
 • Bőrgyulladás. A gyulladásos folyamat a bőrben a káros véráramlás és a szövetek táplálkozása miatt alakul ki.
 • Hiperpigmentáció, az érintett bőr cianózisa.
 • A bőr alatti zsír tömörödése ödéma és vérzés miatt.

Hogyan lehet diagnosztizálni a visszér

 • Funkcionális tesztek (torna alkalmazása) segítségével vizsgálják a szelepek állapotát. Nevüket szerzőikről kapják - Troyanov-Trendelenburg, Pratt, Sheinis, Delbe-Perthes stb. Ebben a helyzetben az orvos a végtagot a lábtól felfelé simítja, hogy ürítse a felszíni vénákat. A következő lépés az, hogy a comb felső felére rögzítőt kell alkalmazni, amely után a beteg felemelkedik a kanapéról. Az egészséges lábszárvénáknak 15 másodperc múlva meg kell telniük.
 • A vénák duplex ultrahangos vizsgálata (ultrahang angioszkennelés) nyújtja a legtöbb információt, lehetővé teszi az erek és a rajtuk keresztül áramló vér vizualizálását.
 • A Doppler képalkotó módszer az erek vérkeringésének értékelésére.
 • Phlebográfia vagy röntgenvizsgálat kontraszt segítségével, amely segít az ér belső szerkezetének tanulmányozásában.
 • A phleboscintigraphy egy radioaktív anyagokat használó technika, amelynek további tanulmányozására van szükség egy speciális eszközön az elosztásukhoz.

A felületes vénák vizsgálatához megvizsgálják és tapintják. Az első három módszert kiegészítő felmérésként használják. Az utolsó két módszer szükséges a mély vagy mély vénák állapotának tanulmányozásához.

Visszér kezelés

Konzervatív kezelések

 • A gyógyszeres terápia nem gyógyítja a visszérbetegségeket, de gyógyszerek segítségével a szelepek működése, az érrendszeri trofizmus, a vérkeringés részben javul, a trombózis kockázata csökken. Erre a célra venotonikumokat alkalmaznak. Bármilyen típusú visszérre felírhatók. A nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel való kenőcsök a thrombophlebitisre javallottak. Ebben a helyzetben is antikoagulánsokat alkalmaznak, amelyek hatékonyan oldják a vérrögöket. A kezelést orvosnak kell kiválasztania, alapos diagnózis után, figyelembe véve a beteg jellemzőit.
 • A növényi gyógyszerek és a további technikák másodlagos jelentőségűek. Célszerű kompressziós harisnya viselése, torna, síelés, kerékpározás és úszás. Jó eredményt nyújt a "kerékpár" gyakorlása hanyatt fekvő helyzetben, a lábak meghajlása és meghosszabbítása, javítja a végtagokból a vér kiáramlását. A testmozgás elvégezhető, ha nincsenek komplikációk. Azt is javasoljuk, hogy reggel vegyen be kontrasztzuhanyt (először öntse meg a lábát meleg vízzel, majd fokozatosan engedje le a hőmérsékletet hidegre). Hűvös fürdők tölgyfakéreg, vadgesztenye, kamilla, orbáncfű főzeteivel, akácvirág tinktúrával, Kalanchoe levelekkel, almaecet segítségével dörzsölik a bőrt. A piócák segítenek megszabadulni a tromboflebitistől.
 • Mód. Lassan, 5-10 perc alatt kelj fel az ágyból. A lábakat éjjel 10-15⁰-rel meg kell emelni, ehhez görgőt helyeznek a sarok alá. Nyugodtan kell járni, nemkívánatos, ha ülve keresztezi a lábát, nem szabad túlterhelni. Minden betegnek ajánlott kompressziós harisnya viselése.
 • Helyesen kell étkeznie, durva rostokat, vitaminokban gazdag ételeket kell tartalmaznia a menüben. Citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó, fekete ribizli, dió, hüvelyesek, máj, hagyma, tojás, tenger gyümölcsei hasznosak lesznek. Fontos, hogy ne igyon alkoholt, ne dohányozzon, és igyon elegendő mennyiségű vizet a nap folyamán. Tartós székrekedés esetén ajánlott hashajtót inni.

Sebészet

Phlebectomia vagy a vénák teljes eltávolítása

Az ilyen radikális művelet indikációja a visszér, amelyben nagyszámú véna vesz részt. Ugyanakkor vannak komplikációk - trófikus fekélyek, amelyeket nehéz kezelni, thrombophlebitis, tartós ödéma a lábakban, általános tünetek (fáradtság, szédülés, ájulás).

A műtét ellenjavallt CHS-ben, súlyos fertőzésekben, nagyon idős betegeknél, a terhesség második felében, a lábak helyi gyulladásával (erysipelák, pustuláris kitörések, ekcéma).

Csak egy műtéti beavatkozás képes radikálisan enyhíteni a beteget a visszérben, folytatni a szelepek működését. Ha a helyzet túl súlyos, kezeletlen és elhanyagolt, akkor ez a kezelési módszer marad az egyetlen. A beavatkozás hátránya az anesztézia szükségessége és a páciens több napos megfigyelés alatt tartása a kórházban, posztoperatív trauma hegekkel és hegekkel.

Lézerterápia (endovaszkuláris mikrotermokoaguláció)

A visszér lézeres kezelését akkor alkalmazzák, ha a patológiát a szív- és érrendszer betegségei (CHS, hipertónia), a perifériás erek változásai (phlebitis, thrombophlebitis), a légzőrendszer betegségei (asztma, krónikus bronchitis, mellhártyagyulladás), emésztőrendszeri patológiák kombinálják. (epehólyag-gyulladás, fekély, hashártyagyulladás), az idegrendszer (FM-trauma, agyhártyagyulladás, encephalitis és ezek következményei), az urogenitális rendszer (vese-, prosztata-, prosztata-, a méh patológiája függelékekkel), bőrbetegségekkel (furunculosis, dermatitis, pikkelysömör stb. ).

A lézer használatának ellenjavallata az onkológia, a vese, a máj, a szív, az agyi szklerózis, a terhesség dekompenzált patológiája.

A lézerterápia fő előnye, hogy hatékonyan kiküszöböli a felszíni vénák tágulását, sebességét (a manipuláció időtartama 15-20 perc), nincs szükség kórházba menni, alacsony trauma.
A hiányosságok közül érdemes kiemelni a technika gyenge rendelkezésre állását, nem minden klinikán van megfelelő felszerelés. A kezelés drága, és nem túl hasznos a súlyosan érintett és mély vénák eltávolítására. Ha a lézert helytelenül használják, akkor termikus égési sérülést szenvedhet, néha depigmentáció történik az expozíció helyén.

Rádiófrekvenciás koaguláció (abláció)

A műtét a saphena vénák kiterjedt elváltozásai, a hosszú távú és kezeletlen visszér eredetű trófikus fekélyek esetén javallt.

A rádiófrekvenciás koaguláció ellenjavallt akut thrombophlebitis, korlátozott beteg mobilitás, terhesség, mentális rendellenességek esetén.

A módszer legfőbb előnyei a fájdalommentesség, a traumák hiánya, a kórházi tartózkodás szükségessége. A betegek már másnap visszatérhetnek szokásos tevékenységeikhez.

Hátránya a beavatkozás magas költsége.

Szkleroterápia

Kicsi és nagy felületes vénák visszerére (nagy ereken duplex Doppler ellenőrzése alatt végezzük) a kezdeti szakaszban és szövődmények nélkül javallt.

Ne kezelje a várandós és szoptató anyákat ilyen módon, allergiás gyógyszerekkel, mélyvénás trombózissal, fertőző és gyulladásos bőrelváltozásokkal a lábakon.

A fő előnyök az alacsony költségek, a gyors gyógyulás, nincs szükség kórházi kezelésre. Az eljárás nem hagy maradványokat és nem okoz sérülést.

Hátránya annak a kockázata, hogy a szklerotizáló gyógyszer mélyvénába kerül, a vérrel érintkezve csökken a hatékonyság, csak a kezdeti szakaszban alkalmazható.

Gyógyítható-e a visszér otthon?

Otthon megengedett a visszér kezelésére szolgáló kiegészítő módszerek alkalmazása, amelyek enyhítik a tüneteket. Gyógyszertárakból származó kenőcsöket vagy saját készítésű, gyógynövényalapú fürdőket és testápolókat, borogatásokat, főzeteket és infúziókat isznak a véráramlás javítása és a duzzanat enyhítése érdekében. Van néhány recept alább.

Tinktúra a gesztenyén

Vegyünk kb. 200 g érett és hámozott gesztenyét. Áthalad egy húsdarálón, vagy őröl egy turmixgéppel. Öntsön mindent egy liter vodkával, tegye sötét sarokba, és ragaszkodjon hozzá pár hétig. Annak érdekében, hogy a termék jó illatú legyen, adjon hozzá néhány csepp mentaolajat. Este tinktúrával kenik a lábakat, hogy megszabaduljanak a nehézségtől, viszketéstől, erősítsék az ereket és megakadályozzák törékenységüket. Azt is javasoljuk, hogy tömörítést készítsen a tinktúrából. Ha nincs gesztenye, cserélje le szerecsendióra, a recept ugyanaz marad. A pézsmadióval készült tinktúra nemcsak a fájó lábakat dörzsölheti, ajánlott napi 20 cseppet inni. Miután az üveg elfogyott, készítsen új tinktúrát. De a következő adag bevétele között 2 hét szünetnek kell lennie.

Körömvirág kenőcs

A körömvirág virágaiból infúziót készítenek - egy evőkanálot egy pohár forrásban lévő vízzel öntünk, tűzre tesszük, pár percig forraljuk, 3 órán át ragaszkodunk egy termoszhoz. Szűrje le az infúziót és adjon hozzá némi zsírt, lanolint, vazelint, borzzsírt. Az illathoz ajánlott egy csepp aromás olajat (rózsa, bergamott, citrusfélék, zsálya, levendula stb. ) Adni. Reggel és este dörzsölje be a kenőcsöt, az alsó lábszártól a térdig gyengéd mozdulatokkal. teljesen felszívódik. A körömvirág infúziójához kakukkfüvet, komlótobozokat, csalánt is adnak.

Kamillaolaj

A gyógykamilla virágait fél literes, sötét üvegből készült edénybe hajtogatjuk úgy, hogy a tartály a tetejéig megtelt. Öntsön fél liter bármilyen növényi olajat, például olajbogyót, kukoricát, kendert. Ragaszkodnak egy hónapig, időnként rázva vagy kevergetve. Ezt követően az olajinfúziót szűrjük. Az illathoz adj hozzá pár csepp teafaolajat, mentát, levendulát, grapefruitot. A kamillaolajat kora reggel és késő este viszik fel a lábra, miközben egyszerre végeznek könnyű masszázst. Éjszakai tömörítéseket is készíthet az infúzióból.

Keserű üröm borogatás

Vegyünk egy csomag kefirt vagy erjesztett sült tejet, 3 evőkanál szárított ürömöt. A gyógynövényt összetörjük, összekeverjük kefirrel (erjesztett sült tej). Amikor a fű nedves lesz, kenje meg cheesecloth-en sűrű folyadékkal együtt. Ezután tegyen egy borogatást a lábára, fedje le viaszpapírral a tetején (nem használnak celofán fóliát), mindent rögzítsen több réteg kötéssel. Tartsa a lábakat felemelve, a tömörítést fél óra múlva eltávolítják. Javasoljuk, hogy naponta kétszer végezze el az eljárást. Üröm helyett vehet komlót, kamilla virágot, madzagot, lóhere, tölgy vagy nyírfa leveleket, orbáncfű, zsurló, háromszínű ibolyavirágot, cickafarkfűket. A különböző növények kombinációi jó hatást eredményeznek. A borogatás hatásának javítása érdekében a beavatkozás után ajánlott egy kicsit lefeküdni a lábával fejjel lefelé. Mindezen gyógynövények beadhatók egy lábfürdőbe. Az ilyen fürdőben lévő víznek melegnek kell lennie, az eljárás időtartama körülbelül 25 perc. Jól enyhíti a fáradtságot, a duzzanatot, csökkenti a viszketést és a fájdalmat.

Népi receptek belső használatra

A különféle növényi készítmények jól javítják a vénák véráramlását. A következő gyógynövényeket használják:

 • Lóhere
 • Öröklés
 • A vörös áfonya, a viburnum, az eper, a málna levelei és bogyói
 • Anya és mostohaanyja
 • Kéri körömvirág
 • Sophora japán
 • Méhfű
 • Schisandra
 • Galagonya

A füvet szárítják, majd összetörik, és különféle növények keverékét készítik. Ezután vesznek 3 evőkanál, öntsenek egy liter forrásban lévő vízzel, egész éjjel ragaszkodnak egy termoszhoz, és étkezés előtt 1/3 csészét isznak.

Jó a visszér kezelése méh pollennel és mézzel. A pollent be kell nyelni. A mézet is lehet enni, de ettől még jó tömörítés készül. Javasoljuk, hogy különféle gyógynövények infúzióit adjon a mézhez.

Visszér kezelése terhes nőknél

A csecsemőhordást hormonális vihar kíséri a női testben, túlterhelés, amely gyakran visszafejlődéseket vált ki. A kezelést ebben az időszakban konzervatív módon végzik, helyi krémek, kenőcsök és gélek segítségével.

A leghatékonyabb kenőcsök dekongesztáló hatásúak, enyhítik a végtagok nehézségeit. Vékony rétegben, alulról felfelé haladva, puha masszázsmozgásokkal alkalmazzák őket. A manipulációk gyakorisága napi 1-3 alkalommal.

A népi gyógymódok is segítenek. Javasoljuk, hogy fürdőket készítsen gyógynövényes főzetekkel (kamillából, kakukkfűből, komlótobozokból, körömvirágból, ürömből, csikóslábból, tölgyfakéregből, nyírfalevélből stb. ).

Az ödéma ellen káposztaleveleket vagy nyers kopott burgonyát alkalmazhat a lábán. Fedje le a borogatást viaszos iszappal, közönséges vastag papírral, ne celofánnal, hogy a bőr lélegezhessen. Az eljárást lefekvés előtt végezzük, és a krémet éjszakán át hagyjuk.

Az orvosok terhes nők számára belső gyógyszereket is előírnak. Vannak olyan venotonikumok, amelyek nem befolyásolják hátrányosan a magzat fejlődését és az anya egészségét. Leggyakrabban növényi kivonatokon alapulnak.

Gyógyszeres kezelés után a vénás tónus emelkedik, a falak rugalmassá válnak, nem annyira feszülnek meg, javul a nyirok áramlása, a vér folyékony része megszűnik beszivárogni a sejtek közötti térbe, és elmúlik az ödéma. Nem ihatod ezeket a pénzeszközöket orvosi rendelvény nélkül.

A visszér kezelésének hagyományos módszerei

Sok népi recept van az infúziókhoz, főzetekhez, testápolókhoz és borogatáshoz. Számos alapot javasolnak akár szóban is bevenni. Az alábbiakban számos, a visszér alternatív módszerekkel történő kezelési lehetőségét ismertetjük.

Lila tinktúra

Vesznek egy másfél literes edényt, virágokat és lila leveleket öntenek bele. Ezután mindent vodkával vagy orvosi alkohollal öntünk úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje a füvet (a tartály legszéléig). Ragaszkodjon egy hétig, alkalmanként rázva, majd szűrje le és dörzsölje a lábakat tinktúrával minden nap. Dörzsölje a bőrt gyengéd masszázsmozgásokkal, az ujjaktól a térdekig.

A tinktúra segítségével leküzdik a gyulladást, az ödémát, a görcsöket és a lábak fájdalmát.

Fokhagyma kenőcs

Az egész fej fokhagymagerezdeket meghámozzuk, húsdarálóban őröljük vagy fokhagymakészítőn keresztül préseljük. Ezt követően vajat kell venni (sótlan), és összekeverni a zúzott fokhagymával, 1: 2 arányban (2 rész vaj és 1 rész fokhagyma). Vigye fel ezt a keveréket az érintett lábra, fedje le viaszpapírral, kötszerrel, a borogatást egész éjjel tarthatja.

A borogatás megszünteti a fájdalmat, az égő érzést, antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, puhítja a bőrt és segít a sebek megszorításában.

Méz fokhagymával

Meg kell venni egy fej fokhagymát és 250 ml mézet (lehetőleg hárs vagy hajdina). Mindkét összetevőt alaposan összekeverjük és egy hétig infundáljuk. Igyon egy evőkanál naponta háromszor étkezés előtt.
Az eszköz enyhíti a duzzanatot és a fáradtságot, a fájdalmat, a visszér kevésbé válik észrevehetővé.

Burgonyalé

A nyers burgonyát reszelőn vagy turmixgépen apróra vágjuk, a zúzaléket a fájó foltokra alkalmazzuk. A borogatást körülbelül fél órán át tartják, ha szükséges, akkor éjszakára hagyhatja. A hatékonyság növelése érdekében egyszerre igyon fél pohár burgonyalevet. A termék enyhíti a láb duzzanatát és kellemetlenségeit, megszünteti a nehézséget, csökkenti a fáradtságot és a gyulladást.

Mi a hatása a visszeres kompressziós fehérnemű viselésének?

A kompressziós fehérnemű nem képes a visszerek gyógyítására. De viselése lelassítja a betegséget, enyhíti az általa okozott számos tünetet és javítja a közérzetet.

A kompressziós harisnya felvétele után a saphena vénák lumenje beszűkül, a vér és a nyirok jobban áramlik, nem stagnál a végtagokban. Ugyanakkor megszűnik a duzzanat, eltűnnek a borjak görcsös összehúzódásai, a lábak kevésbé fáradnak el, nincs nehézségi érzés.

A kompressziós fehérnemű fő típusai, amelyeket visszerekre, nadrágokra, zoknikra, harisnyákra, hosszú harisnyákra írnak fel. A termékeket ajánlott minden nap viselni, reggel fel kell tenned őket, mielőtt felkelnék az ágyból, mindig fekvő helyzetben.

A kötöttáru összenyomódásának mértéke különböző, ezeket a visszér stádiumától függően választják meg. Csak a megfelelően kiválasztott fehérneműnek lesz a kívánt terápiás hatása. A legjobb, ha orvos írja fel, de a megelőzés érdekében az alacsony tömörítésű harisnyát vagy harisnyát könnyű megvásárolni.

Vásárlás előtt meg kell határoznia, hogy pontosan melyik tömörítési osztályra van szüksége. Érdeklődjön a választott vállalat termékeinek címkézéséről. A jó hírű vállalatok mindig a "tömörítés" szót használják az osztály meghatározásához és Hgmm-ben történő meghatározásához. Ha a „DEN" felirat szerepel a csomagoláson, akkor ennek a terméknek semmi köze a gyógyszeres vászonhoz.