Tegye és ne tegye a visszereket a lábakon

A lábakon található visszér ellenjavallatok betartása az egészséghez vezető út. A betegnek teljesen megváltoztatnia kell életmódját, mertkülönben a betegség tovább fog haladni, ami súlyos szövődményekhez vezet. Nem minden tevékenység vezet a visszér megnövekedett tüneteihez. Például a gyaloglás nagyon előnyös, mertelősegíti a vér természetes kiáramlását a végtagokból.

Mit nem szabad tenni bizonyos fokú visszér esetén

A kezelőorvos köteles elmondani a betegnek, hogy mit nem lehet elvégezni adott fokú visszérrel, és mit lehet tenni.

Figyelemre méltó, hogy a betegség kezdeti tüneteivel az emberek szívesebben hideg vízzel ellátott medencékben tartják a lábukat, néhány vadon termő gyógynövényből krémet készítenek, de nem azért, hogy kivizsgálásra jöhessenek a kórházba. Ne csináld.

A betegség első tünetei esetén időpontot kell egyeztetnie egy terapeutával. A vizsgálat után phlebológushoz irányítja.

Kezdeti szakasz

A betegség kialakulásának ebben a szakaszában nincsenek különösebb ellenjavallatok. Visszérrel továbbra is sportolhat, hosszú sétákat tehet a friss levegőn. De le kell mondania a kényelmetlen ruhákról és cipőkről. Feltétlenül keresse fel a phlebológust. Ő felírja a gyógyszerek receptjét, és segít kiválasztani az orvosi vászon tömörítési fokát.

Progresszív visszér

visszér a lábakban

Mindaz, amit a kezdeti szakasz visszérin nem lehet megtenni, szigorúan tilos még progresszív betegség esetén is. A meglévő korlátozások mellett táplálkozási ajánlásokat is kiegészítenek.

A betegnek teljesen felül kell vizsgálnia étrendjét. Ha a beteg túlsúlyos, akkor kényszerű étrendet alkalmaz.

Visszér szervátültetése akkor hajtható végre, ha a fő vénákat nem érinti, vagy a beteg életének veszélye túl nagy.

Ha nagyon fáj a lába

A visszér ellenjavallatok, súlyos fájdalom-szindróma kíséretében magukban foglalják a kemény testmozgás elutasítását. A hűvös fürdők segítenek csökkenteni a kényelmetlenséget. Reggel és este elvégezhetők. Az alsó végtagok varikózisának fizioterápiája a kezdeti szakaszban hasznos lesz, de aktívan progresszív betegség esetén az ellenjavallatok listáján szerepel.

Az orvosok egy speciális lábpárna beszerzését javasolják. Éjszakai pihenés alatt használható. A lábak felemelésével megkönnyítheti a vér áramlását a végtagoktól a szívéhez. A phlebologist gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel, ha a fájdalom szindróma nagyon súlyos. De amikor az állapot javul, el kell hagyni őket, mertnagyon megterhelik a májat.

Ha a véna felszakad

ha egy véna felszakad

Minden attól függ, melyik ér sérült meg.

Ha egy kis koszorú kitör, a pók vénával száll le, de ha egy nagy ér megsérül, akkor egy nagy haematoma jelenik meg a bőrfelületen, ami önmagában nagyon rossz.

Ebben az állapotban a visszér nyomásterápiája lehetetlen. Jégcsomagot kell rögzítenie az edény sérült területére, és miután a fájdalom elmúlik, menjen orvoshoz.

Ha viszket és duzzadt a lábad

A lábak és az ödéma a visszerek első jele. Jelzik, hogy a véráramlás már megszakadt, a szövetek kevesebb táplálékot kapnak.

Ebben az állapotban szigorúan tilos diuretikumokat és más gyógyszereket használni, amelyek elősegítik a felesleges folyadék felszabadulását a szervezetből. A beteg visszahúzódó vénákhoz vagy hidratáló krémekhez használhat speciális hűtőgéleket.

Természetesen, miután észlelte ezeket a tüneteket, egy személynek időpontot kell rendelnie orvoshoz.

Ha a lábad elgémberedik

ha a lába elzsibbad

Néhány nagymama azt tanácsolja, hogy használjon lábmelegítőt, ha ez a tünet visszérgyulladás esetén jelentkezik. Teljesen lehetetlen ezt megtenni, ha nem akarja rontani saját állapotát. Lehetséges, hogy a végtagok zsibbadását az érbe szorult vérrög okozta.

A véna tágulásával a vér elzáródását okozhatja, ami potenciálisan életveszélyes állapot. A visszér mágneses terápiás kezelése megkönnyítheti a betegeket a lábzsibbadásban, mertsegít növelni a véráramlást, de progresszív betegség esetén ellenjavallt.

Tegyen és ne tegyen a visszér ellen

Visszér esetén nem szabad kitenni a lábát hosszan tartó magas hőmérsékletnek való kitettségnek. A lábakon végzett aktív mechanikus hatás szintén negatív hatáshoz vezet. Lehetővé teszi hideg pakolások, könnyű masszázs és egyéb olyan eljárások elvégzését, amelyek nem okoznak sérülést a bőrön és az ereken.

tetoválás

Lehetséges tetoválás a visszér ellen? Igen, ha valahol a karon vagy a lapockán helyezik el, azazbetegségre nem fogékony területen. Néhány nő a szalonokhoz fordul azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e tetoválást készíteni a visszereknél a kiálló edények bezárása érdekében. Egy normális mester az ilyen klienseket egy phlebológushoz irányítja.

A visszeres tetoválás előtt a betegnek orvoshoz kell fordulnia. Ha vágya esztétikából fakad, azazle akarja zárni a sérült ereket, könnyebb lézerrel vagy szklerozánssal eltávolítani őket. Ha a betegnek csak egy bizonyos mintázata van a lábán, akkor először is mérlegelnie kell az összes kockázatot.

A visszeres tetoválás 90% -ban valószínű, hogy súlyos szövődményeket okoz.

Tömörít

A

tömörítéseket a visszér remek gyógymódjának tekintik. Ez az állítás részben igaz. Segítségükkel megszabadulhat az ödémától és a betegség egyéb külső megnyilvánulásaitól. De szigorúan tilos borogatást alkalmazni trofikus fekélyek, allergiás kiütések esetén. A bennük található természetes összetevők fokozzák az irritációt.

Különböző típusú szőrtelenítés

A felesleges lábszőr eltávolítása többnyire női probléma. A visszeres szőrtelenítés szokásos módszerei ellenjavallt. A felesleges szőr csipesszel, forró viaszgal vagy cukorpasztával történő kihúzása súlyosbíthatja az állapotot. A nők a következő módszerekkel szabadulhatnak meg a lábuk felesleges szőrétől:

 • lézeres szőrtelenítés;
 • speciális vegyi krémekkel;
 • klasszikus borotválkozás;
 • elektrolízis (ha a betegség korai stádiumban van).

Más szőreltávolítási módszerek komplikációkat okozhatnak. A nőknek le kell mondaniuk a magas sarkú járásról is.

Kontrasztzuhany és hidromasszázs

kontraszt zuhany és hidromasszázs

A kontrasztzuhanyt a visszér egyik leghasznosabb eljárásának tekintik. Elősegíti az érfal természetes irritációját. A kontraszt zuhanynak köszönhetően a kollagén termelés normalizálódik a betegeknél, megnő a vénák sűrűsége. A hidromasszázs használható a kezdeti visszér kezelésére.

Pakolások

A nők visszeres ellenjavallatai közé tartozik a forró pakolások. Visszér esetén általában ki kell zárni a lábak és az erek felmelegedésével járó összes eljárást.

A testhőmérséklet növekedése negatívan befolyásolja a vénák állapotát. A hideg pakolások éppen ellenkezőleg, hasznosak a visszerek kezdeti szakaszában.

Célszerű mentolt vagy más, a bőrt hűsítő összetevőket használni számukra.

Abortusz

Az orvosok gyakran negatívan válaszolnak arra a kérdésre, hogy lehetséges-e OK-t alkalmazni a varikózisban. De az aktív nemi élet és a gyermekvállalás iránti hajlandóság miatt az ösztrogén fogamzásgátlók használata a legoptimálisabb, mert

abortus visszerek esetén

A visszeres abortusz veszélyt jelent a nő életére. Különösen veszélyes ezt az eljárást végrehajtani, ha a betegnek kismedencei vénái vannak. A betegség ezen formájával a nőknek ritkán sikerül normálisan hordozniuk a gyereket.

Nagyobb valószínűséggel tapasztalnak spontán abortuszt.

Laparoszkópia

Az orvosok nem tudnak egyértelműen megválaszolni azt a kérdést, hogy lehet-e laparoszkópiát végezni a visszerek ellen.

Maga a sebészeti beavatkozás nem okoz problémát a test számára, ha a betegség csak a bőr közelében lévő lábak vénáit érinti.

De ha a nagy erek megsérülnek, az veszélyes lehet. Másrészről a laparoszkópiát gyakran használják a kismedencei varikózis diagnosztizálására.

Iszapterápia

Ez az eljárás segít az érrendszeri tónus helyreállításában a betegség kezdeti szakaszában. Az iszapterápiát nem szabad elvégezni, ha trofikus fekélyek vannak a testen, vagy a bőr sérült. Ez a terápia ellenjavallt a progresszív visszerek esetén, merta szennyeződés minden további komponens nélkül nagyon kiszárítja a bőrt, és ez nagyon káros az erek problémái esetén.

Fürdő és szauna

A bozót visszér ellen alkalmazható, de tartalmaznia kell olyan kis részecskéket, amelyek nem károsítják súlyosan a bőrt.

Ezeket a kozmetikumokat málnamag vagy őrölt rizs részecskéi alapján készítik. A szauna és a fürdő kategorikusan ellenjavallt diagnosztizált visszeres betegek számára.

Ismét a hőségről van szó. Elősegíti a pórusok megnyílását, de nagymértékben károsítja az erek állapotát is.

Szárnyalja a lábát

Teljesen lehetetlen melegíteni a lábad visszeres vénákkal. Még akkor is, ha megfázik, és nagymamája ragaszkodik ahhoz, hogy a forró mustárfürdő elősegítse a gyors gyógyulást, nem szabad melegítenie a tagjait.

A lábak felmelegedésekor az erek nagyon kitágulnak, és mivelátmérőjük már megnövekedett, ez a vénák általános állapotának romlásához vezet.

A visszérbetegek legfeljebb 50 Celsius fokos vízhőmérsékletű terápiás fürdőket végezhetnek.

Tan

napégés visszeres

Nem látogatható a visszér szoláriuma. Ami a láb varikózisával lehetséges-e napozni, az orvosok véleménye eltér. Egyes orvosok azt állítják, hogy a rövid ideig tartó napsugárzás jótékony hatással van a szervezetre, de a phlebológusok szerint az ultraibolya fény erősen felmelegíti a lábakat, ami nagyon káros a vénák állapotára.

Visszér elleni gyógyszerek szedése a potencia érdekében

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a varikózus vénákkal szexelni az erekciót fokozó különféle gyógyszerek hatása alatt, minden orvos azt válaszolja, hogy lehetetlen. A merevedési zavar rövid távú kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek nagymértékben növelik az erek nyomását. Ez a jelenség nemcsak a szívbetegségben szenvedőkre veszélyes, hanem azokra is, akik az érrendszer különböző patológiáiban szenvednek.

Ellenjavallatok gyógyszerek szedésére

Visszér ellen az ellenjavallatok sok gyógyszerre vonatkoznak. Először is, a betegeknek el kell utasítaniuk a nyomás növekedését kiváltó tablettákat. Az ereket összeszorító gyógyszereket is le kell állítani. A tiltott gyógyszerek csoportjába tartoznak a vér viszkozitását növelő tabletták.

Fizikai aktivitás

A visszeres ugrókötelet ki kell zárni az edzésprogramból. Ez magában foglalja az atlétikai versenyeket is. A probléma az, hogy az ilyen típusú gyakorlatok további sokkterhelést okoznak az ereken.

Ennek eredményeként az erek a véráramlás és a gravitációs erők hatása alatt egyaránt megnyúlnak. A testmozgásnak az erek megerősítésére kell irányulnia. Nagyon hasznos visszér, verseny gyaloglás, úszás, torna, nem erőjóga esetén.

Intenzív edzés és futball

futball a visszér ellen

A visszérbetegeknek le kell mondaniuk a profi sportról. Az intenzív edzés, amelyet szabad súlyokkal végzett munka kísér, szintén ellenjavallat.

A futball, a röplabda és a kosárlabda a betegség kezdeti szakaszában játszható, majd az edzés során kompressziós fehérneműt vagy rugalmas pólyát kell használnia.

A betegség további előrehaladtával ezeket a sportokat el kell hagyni.

Élelmezési szabályok

A visszeres erek helyes étrendje növeli a gyógyszerek hatékonyságát. A betegnek olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek erősítik az érfalakat. Szükség esetén az étel étrenddé válik, ha a beteg testtömeg-indexe meghaladja vagy zsigeri zsír van jelen. Az orvosok a következő ételeket javasolják:

 • dió;
 • gyümölcsök;
 • sovány hús;
 • szénhidrátokat és hasznos ásványi anyagokat tartalmazó gabonafélék;
 • tojás;
 • természetes teák és gyümölcslevek.

Tiltott ételek és italok

A betegek gyakran nem tudják, mit kell enni a varikózisban, ezért gyakorlatilag nem változtatnak étrendjükön. Először is, a betegeknek le kell mondaniuk a zsírról. A nehéz húsokat, a finomított, sült ételeket teljesen ki kell zárni az étrendből. A konzerveket is ki kell venni a menüből. A tiltott ételek a következők:

 • minden típusú alkohol, mertaz alkohol segít a vénák kitágításában;
 • fekete tea, erős kávé;
 • fűszerek;
 • cikória (magas vérnyomás esetén hasznos, de mivel tágítja a vénákat, veszélyes a visszérbetegek számára);
 • édesség és szóda, mertkönnyen emészthető szénhidrátokból állnak, ezért nem alkalmasak túlsúlyos betegek számára.

Az ellenjavallatok konkrét felsorolása a személy egészségi állapotától függ. Ideális esetben a teljes terméket elfogyaszthatja, de kis adagokban. A betegek ritkán tartják be ezt a szabályt, ezért jobb, ha teljesen kizárják az étrendből azokat az ételeket és italokat, amelyek felgyorsítják a visszerek kialakulását.

Népi gyógymódok

A visszér elsősegélyét otthon lehet biztosítani népi gyógymódok segítségével. A növényi összetevők nincsenek káros hatással az egészségre, javítják a vénák állapotát, enyhítik a gyulladásokat.

Fontolja meg a visszér elleni hatékony népi gyógymódokat:

 • A gesztenye borogatás jó hatású. Enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Ehhez vágja szeletekre a barna kenyeret, és kenje meg őket kényelmes vajjal. A kapott darabokat bőségesen megszórjuk előre apróra vágott vadgesztenye gyümölcsökkel.
 • Visszér esetén használhatunk bojtorján és tormán lévő borogatást, amelyet egyik napról a másikra hagynak;
 • A méz enyhíti a fájdalmat és a gyulladást.

A visszér súlyos betegség, amely különleges megközelítést igényel. Ebben az időben figyelnie kell állapotára, táplálkozására és életmódjára.

Számos olyan eljárás létezik, amelyet el kell hagyni, vagy kevésbé intenzíven kell elvégezni - fizikai aktivitás, hidromasszázs. De jobb, ha teljesen lemondunk a barnulástól és az epilálástól.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy vannak olyan illegális gyógyszerek, amelyek ronthatják az állapotot.

Orvos tanácsai: mire van szüksége és mit tehet a varikózisban

orvosi tanács a visszér ellen

A visszér a nagy és a kicsi tónus, a rugalmasság elvesztése miatt következik be. A vénák nagymértékben kitágulnak, csomópontokat képeznek. A betegség súlyos, kellemetlen és csúnya, mit lehet tenni a visszérrel, és mit nem lehet tovább elmondani.

Amire szüksége van és mit tehet a visszérrel

A visszérbetegség enyhítésének a végtagok rossz keringését elősegítő okok kiküszöbölésével kell kezdődnie.

 • Ülő munka esetén 1, 5-2 óránként szünetet kell tartania. Ezalatt végezzen néhány egyszerű gyakorlatot. Futhat 100-200 métert, vagy legalább 10-15-ször felmászhat a lábujjára.
 • Bármilyen fizikai tevékenység előtt ne felejtsd el elkötni a lábadat rugalmas pólyával, vagy viselj speciális orvosi harisnyát, harisnyát vagy térdmagasságot. A rugalmas harisnyák megakadályozzák a további visszérbetegségeket és ellenállást teremtenek a vénás torlódásokkal szemben.
 • Visszér esetén próbáljon kényelmes cipőt vásárolni, a lábnak benne kell pihennie, és nem korlátozhatja egy keskeny csizma.
 • Ha visszeres, minden nap végezzen speciális fizikai gyakorlatokat a lábának. A legegyszerűbb gyakorlat az, ha felváltva áll a sarkára, majd a lábujjára. Visszér esetén hasznos bármilyen gyakorlatot elvégezni a lábak emelésével.
 • Próbálj többet mozogni - ez a betegség nem szereti a mozgást. Járj fel és le a lépcsőn, használd a liftet ritkábban, járj gyakrabban és kevesebbet ülj a tévé és a számítógép mellett.
 • Amikor ül, próbáljon magasan tartani a lábát. Ha tévét néz, miközben karosszékben ül, helyezzen mellé egy rövid székletet, és kényelmesen támassza rá a lábát. Éjjel tegye a lábát egy kis tartóra vagy kemény párnára.
 • Az úszás visszér esetén hasznos. Az úszást a visszér legjobb megelőzésének tartják. A visszeres vénák számára a legjobb pihenés egy munkanap után egy lassú, pihentető séta és úszás a medencében.
 • Célozzon naponta legalább egy órát testtartásban úgy, hogy a lábát a szíve fölé emelje. Például feküdhet az ágyon, és felteheti a lábát a falra.
 • Nyáron próbáljon nyaralni a folyó partján vagy a tenger mellett. járjon mezítláb gyakrabban kemény füvön, homokon vagy kavicson. A mezítlábas tengervízben történő járás különösen hasznos a visszér esetén.

A visszér diagnosztikai intézkedéseinek kidolgozásában, kezelésükben és a betegség megelőzésében részt vevő phlebológusok határozottan javasolják a lábak pihentetését. A legcsekélyebb alkalomkor próbáld meg kinyújtani a lábad, pihentetni őket, és ugyanakkor emeld magasabbra, akkor az erek mindig úgy működnek, mint egy óra!

Mit ne kezdjünk a visszérrel

mit ne kezdjünk a visszérrel
 • Visszér esetén semmiféle szőrtelenítést nem végezhet. A legkíméletesebb eljárás is könnyen károsíthatja a törékeny ereket. Felejtsd el a viaszcsíkokat, az elektromos epilátorokat és a cukrozást.
 • Visszér esetén meg kell védeni a lábát az agresszív hatásoktól, ezért ne használjon olyan éles részecskéket tartalmazó bozótokat.
 • Fel kell adni a magas sarkú cipőt, az egészség drágább, mint a szépség.
 • Szigorúan tilos a visszerekkel keresztben ülni.
 • Ne használjon durva és kemény súrolót. Visszérrel tilos a lábszárakat durva kefékkel masszírozni.
 • Legyen nagyon óvatos az anticellulit masszázzsal - ez növelheti a vénás elégtelenség megnyilvánulását. Mielőtt döntene az eljárásról, konzultálnia kell egy phlebológussal.
 • A dohányzás a visszér első számú ellensége. A választás egyszerű: vagy dohányozzon, vagy teljes életet éljen, és egészséges lábai legyenek.

Bármilyen betegség legyőzhető, soha nem szabad feladni, különben a betegség egész életét tönkreteszi. Visszérrel az éjszakai lábfürdők tengeri vagy közönséges asztali sóval hasznosak és szükségesek. A jódozott só szintén alkalmas a kezelésekre.

 • Az eljárás végrehajtásához töltse fel a fürdőt vízzel úgy, hogy elérje a borjú közepét. Oldjon fel egy-két evőkanál sót vízben, és járjon a fürdőben körülbelül öt-tíz percig. Ugyanazok a fürdők kamillával, zabszalmával, mentával, zsályával és cickafarkfű infúzióval adnak pozitív hatást.
 • Fehér káposzta leveléből származó borogatással gyógyítja a visszereket és a tromboflebitist. Enyhén verje le a káposztalevelet, sodorjon sodrófával. Kenje meg a lap egyik oldalát növényi olajjal, és vigye fel ezt az oldalt a megbetegedett erekre. Erősítse meg a lapot kötéssel, tartsa egy napig. A kúra egy hónap.
 • Visszér esetén a reszelt nyers burgonya alkalmazása jó hatást fejt ki. Mossa meg a burgonyát, hámozza meg és reszelje le. Tegye a masszát egy ruhára vagy gézre, és vigye fel az érintett vénákra. Az eljárás időtartama legalább 15 perc.
 • Súlyos lábfájdalom esetén ajánlott reggel és este hígítatlan almaecettel dörzsölni a lábát. Áztathat egy törlőkendőt hígítatlan almaecetbe, és körbetekerheti a lába körül.

Csomagoljon egy puha frottír törülközőt a lábára. Helyezze a lábát egy hengerre vagy kemény párnára, és tartsa körülbelül fél órán át.

Ha másfél hónapig minden nap ilyen visszafogást végez a visszér ellen, akkor a fájdalomnak el kell tűnnie.

Orvosi tanács: mire van szüksége és mit tehet a visszér ellen.

 • Páfránnyal kezelheti a visszérbetegségeket. Zúzza péppé a friss, frissen pengetett páfrányleveleket. Keverje össze 1/1 részét savanyú tejjel, és egyenletes rétegben vigye fel a varikózisos területekre. Végezze el a kezelést legfeljebb 4 napig, majd tartson néhány napos szünetet. Több napos szünettel az ilyen tömörítéseket meg lehet ismételni.
 • A visszérgyulladásra ajánlott rendszeresen friss paradicsompépet alkalmazni. Vágjon egy nagy és érett paradicsomot vékony szeletekre, és kösse be fájó foltokra. Tartsa a tömörítést három órán át.
 • Visszér esetén felszíni önmasszázst végezhet és kell is. Masszázs szappanos kézzel, nagyon jól kell csúszniuk a bőrön.
 • A fájó vénákban jelentkező súlyos fájdalom esetén a vadgesztenye virágok vodkás tinktúrája segít. 50 gramm virágot őröljön porba, öntsön 1/2 liter vodkát és hagyja néhány napig. Nagyon óvatosan, könnyed mozdulatokkal dörzsölje a tinktúrát az erekbe.
 • Visszeres daganatokkal fájó foltokba ugyanazt a hatást kapja a Kalanchoe pinnate levelek vodka tinktúrája. Öblítse le a friss leveleket vízzel, zúzza össze zúzmára és öntsön vodkát 1/10 arányban. Három napig ragaszkodjon sötét helyre, felhasználás előtt szűrje le. Használja dörzsöléshez naponta 2-3 alkalommal.
 • Visszér esetén a jól pépesített vöröskáposzta levelekből származó borogatás lágyítja és enyhíti a gyulladást.
 • A celandin tinktúrája segít eltávolítani a lábak cianózisát. Vegyünk 10 csepp tinktúrát evőkanál tejenként naponta háromszor étkezés előtt.
 • A bojtorján vagy az orgonalevelek segítenek megszabadulni a visszeres lábak cianózisától. Friss leveleket pépesítsen a kezébe, és kösse össze a lábával.

Ha azt észleli, hogy változások vannak a láb vénáiban, próbáljon átgondolni és megváltoztatni életmódját. Menjen tovább sétálni, sportoljon, korlátozza magát a táplálkozásban és meneküljön a fizikai inaktivitás elől.

A betegség előrehaladtakor phlebológus segítségére van szükség. A betegségre és más tényezőkre való genetikai hajlam legyőzhető. Fontos, hogy ne lustálkodjon, ne adja fel, kövesse az orvos ajánlásait, és ne felejtse el az alapvető ajánlásokat.

Emberek milliói ismerik az alsó végtagok visszérproblémáit. A lábak nehézsége, az ödéma megjelenése és az első szakaszban alig észrevehető kék vénák (érhálózatok) komoly okok az óvatosságra.

Lehetetlen elindítani a betegség kialakulását - a betegek kezelése sok éven át folytatódhat, ha nem fordultak időben orvoshoz. A kezelési módszerek egy része mindenki számára elérhető intézkedések meghozatalán alapul.

Ezek a következők:

 • Speciális gélek és kenőcsök használata.Valóban képesek eltávolítani vagy csökkenteni a lábak fájdalmát, de csak akkor hatékonyak, ha a kezelést a visszerek első szakaszában kezdik;
 • A venotonikumok alkalmazása a varikózisos lábakon - pénzeszközök csak szakember által előírt módon vehetők igénybe.A kenőcsökkel ellentétben belülről hatnak, gyorsabb hatást fejtenek ki;
 • Lézeres kezelés.Hatékonynak bizonyul a "hálók" és a visszér kezdeti szakaszának egyéb jelei tekintetében;
 • Ózonnal történő kezelés, közvetlenül a lábak „hálójának” területére injektálva.Ebben az esetben több eljárásra van szükség annak érdekében, hogy felváltva befolyásolják a lábakon lévő összes megnagyobbodott eret;
 • A legdurvább módszer a sebész beavatkozása (phlebectomia).Az érintett területet eltávolítják, ahol vérrög alakulhat ki.

A varikózis jeleinek megjelenése: nehézség a lábakban, jellegzetes "hálók", ödéma - ez ok arra, hogy orvoshoz forduljon. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy csak rajtunk múlik, hogy idős korunkban ugyanolyan mozgékonyak leszünk-e, vagy még viszonylag fiatal korunkban is a lábak varikózisában szenvedünk.